Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Interrail,ένας μίνι οδηγός

Ας πούμε ότι μέσα σε μία μέρα πρέπει να πας Πειραιά, Νίκαια, Μοσχάτο, Κηφησιά, Γκάζι και Πέραμα. Επειδή όμως δεν θέλεις να πάρεις του κόσμου τα εισητήρια και να πληρώσεις παραπάνω λεφτά, πας στον ΟΑΣΑ και βγάζεις μια κάρτα πολλαπλών διαδρομών. Φανταστείτε τώρα ένα ανάλογο σενάριο να συμβαίνει στην Ευρώπη, σε διάστημα ένός μήνα. Πας μέχρι τα γραφεία του ΟΣΕ (Σταθμός Λαρίσης, ή στην Ομήρου στο κέντρο), και αγοράζεις ένα εισητήριο interrail.
Ένα global pass για το interrail διάρκειας 30 ημερών κοστίζει 399 εάν είσαι κάτων των 26 ετών και 599 ευρώ εάν είσαι άνω των 26 ετών. Από κει και πέρα υπάρχουν φθηνότερα εισητήρια για πακέτα μικρότερης διάρκειας που είναι για όλα τα γούστα.
Με αυτό το εισητήριο μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα. Να πας στο φεστιβάλ του Glastonbury, να κάνεις μπανάκια στις Πορτογάλλικες ακτές του Ατλαντικού, να δεις τον κολητό ή την κολητή που κάνει Erasmus στη Γρανάδα, να πιείς αμπσέντι στην Πράγα, να δεις τον Ήλιο του Μεσονυκτίου στην Λαπωνία, και να γευτείς τις “παράνομες” χαρές του Άμστερνταμ.
Μόνο μια πληροφορία. Τα δωρεάν εισητήρια δεν ισχύουν για τη χώρα διαμονής, αλλά μπορεί καν είς να πάρει μειωμένα εισητήρια μέχρι τα σύνορα. Και δεύτερον όταν πρέπει να πάρει κανείς πλοίο για να πάει από τη μία πόλη στην άλλη, μπορεί με ορισμένες εταιρίες να πάρει πάλι μειωμένο εισητήριο.. Κατα τα άλλα μπορείς να πας όπου θέλεις στην Ευρώπη, και να μείνεις όσο θέλεις για ένα διάστημα μέχρι 30 ημερών. Διαμονή σε hostel, η οποία μπορεί να σας κοστίσει από 10-12 ευρώ το άτομο το βράδυ, μέχρι και 30-35, ανάλογα με το πότε θα γίνει η κράτηση. Στα επιπλέον ν θετικά είναι ότι θα γνωρίσεις και άλλους ταξιδιώτες που κάνουν ένα αντίστοιχο ταξίδι, και θα δημιουργήσεις φιλίες μαζί τους. Και αυτό ακόμη και εάν ταξιδεύεις μόνος.
Τι να πάρεις στο ταξίδι. Διαβατήριο. Κάρτα αναλήψεων. Τσαντάκι που να φοριέται κατάσαρκα, για να βάλεις διαβατήριο εισητήριο και κάρτες, για να αποφύγεις δυσάρεστες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν από κάποια κλοπή. Ένα σακίδιο τύπου tetra-pack, μιας και είναι βολικά γιαα τέτοιου τύπου ταξίδια. Ρούχα, κάλτσες, ένα τσαντάκι με φάρμακα και ήδη πρώτης ανάγκης. Φρυγανιές. Παγούρι. Απορυπαντικά για να μην χρειάζεται να πάρετε πολλές αλλαξιές ρούχα. Ένα sleeping bag, σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνετε ολονύχτιο ταξίδι. Ipod. Και πολλή καλή διάθεση.
Εάν θέλεις να ζήσεις μια περιπέτεια, ένα interrail είναι ο καλύτερος τρόπος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: